Stugan
Stugan
Storstugan, till vardags kallad stugan. är husets vardagsrum som nu inrymmer museets kaffestuga. Här fanns förr en stor vedspis i samma hörn där den höga rörspisen står. Storstugan var tillsammans med köket det rum som användes mest i huset, här arbetade och umgicks man....
Det stora mörkbruna skåpet och det stora klaffbordet mitt i rummet är föremål som mer eller mindre alltid funnits på Pellas innan branden. Ryan på väggen kommer från en av granngårdarna, Hansas dit Erik Petters dotter Erika flyttade som gift. Det stora porträttet på väggen föreställer Erika och hennes make Carl Gustaf Lundberg. På det mindre, kolorerade porträttet finns August och Irene Eriksson. August och Erika var syskon. Tavlan av Lemlands kyrka är målad av Signe Signell från Norrby, Lemland.
Den lilla pojkstatyetten på klaffbyrån räddades under branden, ”Kalle” stod tidigare alltid på spiselkransen och är ett av Pellas gamla föremål som nu är fulla med skavanker efter branden. Det blommiga möblemanget är en gåva till Pellas från en Pellasättling. Det andra möblemanget med brunblommigt mönster fanns på Pellas innan branden och har tillhört Rey Eriksson. Den stora fartygstavlan ovanför är målad av den svenske konstnärern Rikard Lindström. Fartygsmodellen och skeppsporträtttet av Heimo är gåvor till Pellas. På den ena klaffbyrån står bl.a. bröllopsfotografier av Pellasättlingar som gift sig på Pellas. På den andra klaffbyrån finns porträtt och bilder av andra Pellasättlingar, bl.a. Sven och Pamela Eriksson. På södra väggen hänger en gammal vevtelefon. Pellas var ett av de första hushållen i Lemland som skaffade telefon.
Ålänningarna använder ohämmat sina telefoner till att prata med bekanta som bor på annat håll. Det finns en stol vid varje telefon på Åland. På Pellas var telefonstolen den bekvämaste i hela huset. I den satt farmor avslappnad och uppmärksam vid sina nästan dagliga samtal med barn, barnbarn och systrar, Hinders Amelia, Sjustrands Nanni eller moster Ida från Lemström.
Pamela Eriksson i boken “Hertiginnans sista resa”